za. apr 20th, 2024
Korte boeken lezen voor de lijst Theo-Henk Streng Jan Simoen Marco Kunst

Korte boeken lezen voor de lijst? Of je nu helemaal niet van lezen houdt of liever niet al te dikke boeken leest, er zijn genoeg redenen om te zoeken naar dunne boeken die je mag lezen voor de lijst. Deze 3 korte boeken kun je lezen voor de lijst en hebben één ding gemeen: ze zijn kort, maar vreselijk spannend!

Dochter van de onderwereld – Theo-Henk Streng

Dochter van de onderwereld van Theo-Henk Streng beslaat als ebook 126 pagina’s. Dát en het thema van het verhaal maakt dat het boek veel door scholieren wordt gelezen. In het boek maken we kennis met de 15-jarige Nikki Verdonk, die de dochter is van de grootste topcrimineel van Rotterdam.

Als hij wordt vermoord, breekt er voor Nikki een pijnlijke en onzekere tijd aan. Wie had het op haar vader gemunt (genoeg vijanden, dus genoeg kandidaten!) en wil diegene ook afrekenen met haar moeder en Nikki zelf?

Spannende thriller die zich in de Rotterdamse onderwereld afspeelt. Je leest niet alleen over de aanslag op Nikki’s vader, maar ook over corruptie bij de politie, grootschalige cocaïnehandel en de wijze waarop drugslaboratoria als paddenstoelen uit de grond springen.

Slecht – Jan Simoen

Een jongen van 16 jaar oud zit nagelbijtend op het politiebureau te wachten tot er een inspecteur komt om hem te ondervragen. Maar de jongen weet het zeker: hij heeft niks gedaan. Of, in elk geval, niks ergs.

Dat akkefietje met Elke? Daar vroeg ze zelf om. Toch?

Bij nader inzien is Nathan misschien best wel een etterbak. Soms, zo nu en dan. Maar slecht? Dat kun je hem niet noemen. Toch?

Je leest het al: dit verhaal gaat over Nathan die zich aardig in de nesten heeft gewerkt. Maar wanneer is iemand slecht? Dit verhaal bevat spannende ingrediënten, maar zet je ook echt aan het denken. Wanneer is iemand nu een slecht persoon? Zijn slechte mensen nog te redden en hebben ze goede eigenschappen?

Een kort boek van nog  geen 100 bladzijdes dat zeker in de smaak zal vallen bij jongeren die niet al te graag lezen.

Patroon  – Marco Kunst

Toegegeven, Patroon is het dikste van de drie boeken, maar beslaat nog altijd geen 200 pagina’s. Bovendien is het boek zo spannend dat je er snel doorheen zult zijn.

Het boek gaat over een heftige gebeurtenissen tussen twee beste vrienden. Mylo en Mees vuren, met behulp van een hamer en een tang, een kogel af. Maar het gaat mis. Mees krijgt de kogel in zijn hoofd en overlijdt. Mylo met verder zonder zijn beste vriend en met een enorm schuldgevoel. Gelukkig krijgt hij steuyn van zijn opa en gaan ze samen op reis.

In Amerika komt Mylo achter een groot familiegeheim. De reis die hij maakt zou juist bevrijdend moeten zijn, maar legt eigenlijk alleen maar grote geheimen bloot.

Zal het Mylo lukken aan het patroon te ontsnappen dat zijn familie al drie generaties in de tang houdt?

Lekker lezen voor de lijst

Eén ding is zeker: ‘Dochter van de onderwereld’, ‘Slecht’ en ‘Patroon’ zijn drie korte boeken die je kunt lezen voor de lijst zonder dat je er heel veel tijd aan kwijt bent. Maar ieder boek levert je wel weer een leuke leeservaring op. De drie boeken zijn te koop via bol.com of te leen via de Jeugdbibliotheek. Je vindt ze ook via Kobo.

Door Ilona