wo. mei 22nd, 2024
Lezen voor de lijst met Dochter van de onderwereld van Theo-Henk Streng

Moet je nog een boek lezen voor de lijst? Heb je geen zin in een dikke pil, maar wel in een superspannend verhaal? Dan moet je “Dochter van de onderwereld” lezen van Theo-Henk Streng. Het boek kost slechts € 3,99, is een e-book only (of je leest hem natuurlijk via Kobo). Lees ook deze 7 redenen om Dochter van de onderwereld te lezen.

Over het boek “Dochter van de onderwereld”

Nikki Verdonk is vijftien jaar en groeit op in Rotterdam. Ze heeft het thuis goed, want haar ouders verdienen veel geld. Dat geld komt uit de criminaliteit. Jaap Verdonk is een grote drugsbaron in de Rotterdamse haven. Hij is tot veel in staat en heeft dan ook aardig wat vijanden.

Zoveel zelfs dat hij op een dag wordt doodgeschoten. De liquidatie hing natuurlijk altijd als een zwaard van Damocles boven het gezin, maar nu het dan toch echt gebeurd is, is Nikki razend. Ze wil weten wat er gebeurd is en bevraagt haar moeder, Mick (de rechterhand van haar ouders) en Gilles (de chauffeur). Maar niemand laat iets los. Dan beginnen figuren uit de onderwereld Nikki te benaderen en komt ze meer en meer te weten over de rol die haar vader speelde in de onderwereld van Rotterdam.

Zo stuit ze op informatie die heel gevoelig ligt en hooggeplaatste mensen in verlegenheid kan brengen. Deze informatie is goud waard en haar vader had die in zijn bezit. Was dat de reden dat ze hem dood wilden hebben? Of speelde er meer.

Verrassende wendingen, informatie en spanning

Het verhaal is kort (126 bladzijdes, op sommige e-readers nog korter) en je bent er zo doorheen. Je merkt niet dat je aan het lezen bent, want de spanning volgt elkaar op. Er zijn veel verrassende wendingen en ook wordt je als lezer geïnformeerd over de onderwereld. Het is mooi hoe die twee in elkaar verwezen zijn, zonder dat het belerend overkomt. De dossierkennis van de schrijver is groot, maar ook kan hij zich heel goed verplaatsen in een puberdochter (misschien omdat hij die zelf heeft?).  Dat resulteert in een verhaal dat zich niet laat vergelijken met andere boeken. Er zijn meer young adult boeken die zich in het misdaadgenre afspelen, maar dan is het altijd een beetje aan de zijlijn. Je zou kunnen denken aan ‘Vlucht’ van Natasza Tardio of aan ‘Stief’ van Marion Pauw, maar dat is het ook net allemaal niet. ‘Dochter van de onderwereld’ gaat echt over de onderwereld en over hoe het is om daarin op te groeien. En dat smaakt naar meer.

Groei van het karakter

Wat opvalt aan ‘Dochter van de onderwereld’ is zonder meer het karakter van Nikki. Al in de eerste zin van het boek maak je meedogenloos kennis met haar. En, om eerlijk te zijn, is het niet de beste eerste indruk die je kan maken. Maar het tekent haar wel. Haar vinnige en afstandelijke karakter laten zich in de loop van het verhaal dan ook allemaal verklaren. Nikki heeft een schild opgeworpen, omdat ze op school wordt aangekeken op het werk van haar vader.

In de loop van het verhaal wordt ze gevoeliger en zelfs kwetsbaar, als haar vader haar is afgenomen. Je ziet haar veranderen. En ook dat is knap gedaan in net iets meer dan 100 pagina’s.

Lezen voor de lijst?

Wil je ‘Dochter van de onderwereld’ lezen voor de lijst? Dan kies je voor een boek met veel spanning, spannende wendingen en actie. Een boek dat leest alsof je een Netflix-serie zit te kijken. Lezen voor de lijst kan zomaar heel leuk worden. ‘Dochter van de onderwereld’ is voor slechts € 3,99 te koop bij uitgeverij Hip of via bol.com. Ook kun je het lenen bij de bibliotheek of lezen via Kobo.

Door Ilona