za. apr 20th, 2024
Zolang de citroenbomen bloeien lezen is goud

Een van de beste boeken die het afgelopen jaar is uitgekomen: ‘Zolang de citroenbomen bloeien’ is het aangrijpende verhaal van een Syrisch meisje in de oorlog. Het is geschreven door Zoulfa Katouh en kan op veel positieve reacties rekenen.

Over ‘Zolang de citroenbomen bloeien’

Toen de revolutie in Syrië begon en het bewind van Bashar Al-Assad onder vuur kwam te liggen, studeerde hoofdpersoon Salama Kassab farmacie (apotheker). Ze leefde een leven zoals elk ander kind op dat moment In Syrië, samen met haar ouders en een broer.

Maar nu is ze vrijwilliger in het ziekenhuis en vertelt ze hoe haar leven  ingrijpend is veranderd. Dagelijks komen er in het ziekenhuis veel gewonden binnen en Salama wil het land uit. Weg van de oorlog, weg van de nachtmerries.

Maar kan ze wel weg? Ze is Syrisch en daar erg trots op. Laat ze zich verjagen door een foute president, rebellen en islamitische extremisten? Of vecht ze mee voor een vrij Syrië?

Hartverscheurend

Het boek is hartverscheurend te noemen. Je leest gewoon hoe een mooi land wordt afgebroken door ongekend oorlogsgeweld. Terwijl bombardementen aan de orde van de dag zijn, sluipschutters zich onder de bevolking bevinden en er hele groepen kinderen worden  uitgemoord, herinnert Salama zich ook de mooie tijd in haar land. Ze denkt terug aan de citroenblomen. Lekker geurend en bloeiend, die stonden voor vrolijkheid. Want mooie herinneringen, die pakt niemand je af. Toch?

In het verhaal gebeurt heel veel en ga je erg meeleven met Salama. Je wordt boos, verdrietig en dan weer bang. Het is een mix van emoties en daarom alleen al een aanrader voor iedere middelbare scholier.

Karakter

Salama is de hoofdrolspeelster in dit boek. Ze is een sterke, zelfbewuste vrouw geworden die nu in het ziekenhuis van Homs helpt om gewonden van de oorlog te helpen. Ze is ook verbitterd, want de oorlog heeft haar leven overhoop gegooid en dierbaren ontnomen. Maar vluchten is voor Salama nog een brug te ver. Eerst wil ze in Syrië doen wat ze kan doen om de mensen te helpen. Maar wat mag dat kosten?

Zelf lezen?

Koop ‘Zolang de citroenbomen bloeien’ via de boekwinkel, bol.com of lees het boek gewoon op je e-reader met Kobo.

Door Ilona